Decizia ÎCCJ referitoare la interpretarea dispozițiilor art. 77 alin.(1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
10.01.2017
INFO LEGISLATIV
Dreptul Muncii
Interpretarea dispozițiilor art. 77 din Codul Muncii
Prin Decizia nr. 34/2016, ÎCCJ (Complet DCD/C) a admis sesizarea formulată de Curtea de Apel Iași – Secția litigii de muncă și asigurări sociale în dosarul nr. 6975/99/2014, privind pronunțarea unei hotărâri prealabile și, în consecință, a stabilit că:
În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 77 din Codul Muncii, cu referire la dispozițiile art. 278 alin. (1) din Codul Muncii și la dispozițiile art. 1326 din Codul Civil, decizia de concediere individuală emisă potrivit dispozițiilor art. 76 din Codul Muncii se poate comunica prin poșta electronică, aceasta reprezentând o modalitate de comunicare aptă din punct de vedere procesual să declanșeze curgerea termenului de contestare jurisdicțională a deciziei, potrivit dispozițiilor art. 211 alin. (1) lit. a din Legea nr. 62/2011 raportat la dispozițiile art. 216 din același act normativ, cu referire la dispozițiile art. 184 alin. (1) din Codul de procedură civilă, în condițiile în care salariatul a comunicat angajatorului aceste date de contact și există o uzanță a acestei forme de comunicare între părți.
Prin urmare, în considerarea celor mai sus statuate precum și a considerentelor expuse de către ÎCCJ, comunicarea deciziei de concediere prin e-mail este posibilă dacă salariatul a dat angajatorului o adresă de poștă electronică la care poate fi contactat și părțile comunică în mod obișnuit în acest fel. Fișierul electronic trebuie să fie în format PDF („portable document format” - un format de fișier electronic portabil) și să conțină informațiile obligatorii prevăzute de Codul muncii. Pe deasupra, confirmarea primirii deciziei de concediere nu este necesară.
Așadar, recomandăm ca pentru ușurința în transmiterea documentelor și evitarea situațiilor în care este refuzată semnarea deciziei de concediere făcând astfel greoaie posibilitatea dovedirii comunicării acesteia, atât la încheierea contractului individual de muncă, cât și pe parcursul derulării raporturilor de muncă, având în vedere obligația angajatului de a informa angajatorul în legătură cu datele sale de identificare, pe lângă adresa de domiciliu, număr de telefon să fie solicitată și completată inclusiv adresa de e-mail, în vederea bunei desfășurări a raporturilor de muncă, iar aceasta să fie folosită în mod uzual pentru transmiterea documentelor specifice de muncă.
Autori
Avocat Bolboacă Ciprian
Partner
Avocat Curticăpian Paula
Managing Associate
Acest material informativ are numai un caracter orientativ. Scopul său nu este de a oferi consultanță juridică cu caracter definitiv, care se va solicita conform fiecărei probleme legale în parte. Pentru detalii și clarificări privind oricare dintre subiectele tratate în Info Legislativ, vă rugăm să contactați avocații sus-menționați.